6 suosittua painotekniikkaa, jotka on hyvä tuntea

https://www.printmix.fi/blogi/printmix-suosituimmat-painotekniikat/


Painotöiden tuottamiseen on olemassa useita teknologisia ratkaisuja ja ne kehittyvät jatkuvasti.

Yritykset valitsevat itselleen sopivat printtimainostuotteet, jotka parhaiten soveltuvat heidän markkinointiinsa. Eri tekniikoilla voidaan tuottaa yritysten vaatimuksiin sopivia mainostuotteita, joilla yritykset haluavat esitellä tuotteitaan ja palveluitaan.

Painotöitä on tehty jo 220-luvulta lähtien. Puupiirrosta voidaan pitää varhaisimpana tunnettuna painotuotteena, siinä kuva kaiverretaan puiseen paneeliin.

Painaminen on kehittynyt paljon sen jälkeen ja työlään puun kaivertamisen sijaan voit nyt valita useista teknisesti edistyneistä prosesseista, joilla painaminen voidaan tehdä mitä erilaisimpiin materiaaleihin.

Printmix Oy:n asiantuntijat esittelevät tässä blogissa muutamia suosituimpia painotekniikoita ja mitä niillä voidaan saada aikaan:

  • Offset
  • Fleksografia
  • Digitaalinen tulostus
  • Suurkuvatulostus
  • Silkkipainatus
  • 3D-tulostus

Offset

 

https://www.printmix.fi/blogi/printmix-suosituimmat-painotekniikat/

Offset-paiotekniikka

Offset-tekniikka on yksi yleisimmistä painotekniikoista massatuotannossa. Tekniikka tunnetaan myös nimellä offset-litografia, sillä tekniikkka kehittyi kivipainosta 1900-luvulla. Offsetpainotekniikka on laakapainomenetelmä, jossa painava ja ei-painava pinta ovat samalla tasolla.

Offsetpainomenetelmä perustuu rasvan ja veden hylkimisille. Painolevyllä väriä vastaanottavat kohdat hylkivät vettä ja väriä luovuttamattomat kohdat ottavat vastaan veden. Koska painoväri on rasvaista, se tarttuu vain väriä vastaanottaviin kohtiin.

Painettava kuva ei siirry suoraan painolevyltä paperille, vaan se siirtyy ensin käänteisenä kumisylinterin pinnalle ja siitä oikein päin paperille. Tästä tulee menetelmän englanninkielinen nimitys offset, ’siirtymä’.

Tekniikka pidentää metallilevyjen käyttöikää estämällä tulostusvälineen ja levyjen välisen kontaktin. Levyt valmistetaan yleensä alumiinista.

Tätä tekniikkaa käytetään, kun tulostusmateriaalina on karkea pinta, kuten puu. Myös canvas-tauluja ja kangasta käytetään usein. Offset-tekniikassa käytettävät kumihuovat ja rullat ovat riittävän joustavia käytettäväksi lähes minkä tahansa karkeapintaisen materiaalin kanssa.

Tekniikka soveltuu hyvin pieniin ja suuriin ajoihin.

Tyypillisiä käyttökohteita ovat oppikirjat, paperitulosteet ja astiat. Se sopii toki muihinkin materiaaleihin, sillä prosessi pystytään sovittamaan monipuolisesti.

Fleksografia

Flexografia on modernisoitu versio kohopainosta. Tätä perinteistä painomenetelmää käytetään usein epätasaisilla tulostuspinnoilla. Tulostuksessa käytetään nopeasti kuivuvia, osittain nestemäisiä musteita ja menelmällä pystytään käsittelemään suuria määriä nopeasti.

Flexografisessa tulostuksessa käytetään joustavia fotopolymeerista valmistettuja painolevyjä, jotka on puristettu pyörivien sylintereiden ympärille. Levyillä on hieman koholla oleva kuva, jota pyöritetään suurilla nopeuksilla, jolloin kuva siirtyy tulostettavalle pinnalle.

Menetelmää voidaan käyttää useille imukykyisille ja ei-imukykyisille materiaaleille, kuten pahvi, sellofaani, muovi, etiketti, kangas ja metallikalvo.

Flexografia soveltuu suurille tulostusmäärille ja se sopii erinomaisesti jatkuvien kuvioiden, kuten lahjapaperin ja taustakuvan tulostamiseen. Tulostuksessa käytettävät materiaalirullat ajetaan loppuun asti lähes keskeytyksettä pitkissäkin töissä.

Digitaalinen tulostus

 

https://www.printmix.fi/blogi/printmix-suosituimmat-painotekniikat/

Digitaalinen tulostus

Digitaaliset tulostustekniikat ovat kasvussa. Painopalvelujen tarjoajat etsivät jatkuvasti innovatiivisia tapoja erottua kilpailijoista ja luoda lisäarvoa asiakkailleen. Yhtenä esimerkkinä ovat digitaalisesti tulostetut sisustustuotteet.

Digitaalinen painatus on painotekniikka, jossa lähteenä käytetään tietokoneen tai muun digitaalisen tallennuslaitteen digitaalisia tai elektronisia tiedostoja.

Alemmista tuotantokustannuksista johtuen digitaalinen painatus on korvannut litografian eli kivipainon useimmilla markkinoilla.

Mustesuihkutulostus ja lasertulostus ovat tyypillisiä esimerkkejä digitaalisesta tulostamisesta, molemmissa pdf-tiedosto lähetetään suoraan tulostimelle. Tällä säästetään aikaa sillä erillisiä painolevyjä ei tarvita lainkaan. Menetelmä soveltuu parhaiten pienille määrille.

Yrittäjälle tämä tarkoittaa tilauksen nopeaa toimitusaikaa!

Printmix Oy käyttää digitaalista tulostusta tyypillisesti lehtiin, julisteisiin ja opasteisiin. Menetelmä sopii hyvin myös etikettien, uutiskirjeiden ja kirjeiden tulostamiseen.

Suurkuvatulostus

Suurkuvatulosteiden käyttö kasvaa jatkuvasti. Suurkuvatulosteiksi nimitetään kuva- tai tekstitulosteita ja mainospintoja sisä- ja ulkotiloissa.

Suurkuva tarjoaa yritykselle suuren näkyvyyden, sillä se näkyy lähelle ja kauas. Materiaalivalinnalla voidaan vaikuttaa suurkuvatulosteen ikään.

Suurkuvat soveltuvat myymälöihin, erilaisiin opasteisiin, tapahtumiin, ulkomainontaan, messuille, talojen seiniin, ajoneuvoihin, banderolleihin, toimitiloihin, sisustustuotteisiin ja ne ovat erittäin tehokkaita yrityksen brändäyksessä.

Suurkuvakohde voi olla lähes mikä tahansa: lattia, muovimatto, kangas, tarra, laminaatti, roll-up, seinä, museo, hotelli, ravintola, toimisto tai urheiluhalli.

Suurkuvat tulostetaan niihin tarkoitetuilla tulostimilla ja tulostimet ovat joko taso- tai rullatulostimia. Digitaalisia suurkuvatulostimia löytyy runsaasti erilaisiin tarkoituksiin. Tulostuksessa käytetään tuttua mustesuihkutekniikkaa, jossa painopää ei kosketa painoalustaa.

Mustesuihkutekniikalla tarkoitetaan kuvan muodostamista tuotteelle yksittäisten väripisaroiden avulla.

Digitaalisen menetelmän etuna on, että tulostussarjojen pituus voi olla pieni, vaikkapa vain yksi kappale.

Silkkipainatus

Silkkipainatus on painomenetelmä, jossa väri painetaan kehykseen pingotetun seulakankaan läpi painettavan materiaalin pinnalle. Painokuvio on luotu painoaihion eli sapluunan avulla. Sapluuna tukkii seulan niistä kohdista, joista värin ei haluta siirtyvän painopinnalle.

Silkkipainatuksen nimitys tulee siitä, että aikaisemmin seulakankaana käytettiin silkkiä, tänä päivänä seulakangas on kuitenkin useimmiten valmistettu polyesteristä. Muita seulakankaan materiaaleja voivat olla: nailon, perlon, teräs tai pronssi.

Silkkipainatus voidaan painaa hyvin monenlaisille materiaaleille kuten paperille, tekstiileille, puulle, metalleille, lasille, muoville ja kankaalle.

Silkkipainoväreillä saadaan tarvittaessa erittäin paksuja, peittäviä tai kestäviä väripintoja, jotka olisivat muilla painomenetelmillä mahdotonta toteuttaa.

Tyypillisiä silkkipainatuksen käyttökohteita ovat:

  • Vaatteisiin painettava grafiikka ja logot
  • Kankaiset banderollit
  • Julisteet

Silkkipainatus vaatii runsaasti etukäteistyötä ja asetuksia, se ei siten ole kustannustehokas pienten määrien tulostamiseen ja se onkin massatulostuksessa parhaimmillaan.

3D-tulostus

Kolmiulotteinen tulostus tai 3D-tulostus on esineiden valmistamista 3D-tulostimen avulla. 3D-tulostin voi käyttää tulosteensa materiaalina esimerkiksi muovia, metallia, keramiikkaa tai lasia. Tämä tulostusmateriaali johdetaan laitteen tulostuspäähän nauhan tai jauheen muodossa. Tulostuspää sulattaa tai liuottaa tulostusmateriaalin haluttuun kohtaan alustalle, johon aine kovettuu ohueksi kerrokseksi. Sen jälkeen laite tulostaa kerroksen päälle uusia kerroksia. Esine muodostuu näin useista päällekkäisistä kerroksista. Kolmiulotteisella tulostuksella voidaan tulostaa jopa taloja. Tällöin materiaalina on betoni.

Tyypillisesti 3D-tulostimella tulostetaan:

  • Myynninedistämisen ja markkinoinnin ilmaisnäytteet
  • Uutuustuotteet
  • Tavaranäytteet
  • Leluhahmot
  • Vaatekappaleet
  • Pienoismallit
  • Proteesit

3D-tulostimia on saatavilla sekä ammatti- että kotikäyttöön. Ammattikäytössä tulostimia on käytetty esimerkiksi pikamallien valmistamiseen arkkitehtuuri-, tuotemuotoilu- ja konesuunnittelun luonnoksissa. Tulostin voidaan liittää teolliseen CAD/CAM järjestelmään ja se mahdollistaa valmiiden tuotekappaleiden valmistamisen.

Valmiskappaleiden tulostusta käytetään esimerkiksi koruteollisuuden, hammastekniikan sekä veistostaiteen aloilla.

Printmix - Painopalvelut Helsingissä

Luotettava asiakaspalvelu on avain menestykseen!

Meiltä saat kokonaisvaltaiset palvelut lehden taittoon, graafiseen suunnitteluun ja kustannustoimintaan.

Printmix on täyden palvelun kustannus- ja painotöiden tuottaja. Olemme toimineet alalla jo vuodesta 2008! Printmix palvelee erilaisia lehtiä ammattitaidolla taittotöissä, graafisessa suunnittelussa, ilmoitusmyynnissä ja jäsenpostituksissa.

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää tulostustarpeistasi! Yhteystiedot

Alkuperäinen blogi julkaistu https://www.printmix.fi/blogi/printmix-suosituimmat-painotekniikat/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Printmix työpaikkana - Etätyö

Valjaissa lehti